Wednesday, November 2, 2011

klia

smlm sy ke klia, adik sy terbg kembali ke shoubra

k, ni je. cbuk, nak masak. hehe


Published with Blogger-droid v2.0

Friday, October 14, 2011

wali band

tetiba plak terpekenan ngn lg2 wali band dr album RELIGI 2011. hehe
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, October 4, 2011

imran nya rmbt makin lebat

blgger-droid ni amat bgus utk sy yg maleh nak update blog. haha
imran hr ni dah 42hr dan sy tak sbr mau tamat 44hr. tp merata dah bjalan2. hehe
ni imran mgu lepas
ok la.. nak wat menda lain plak
tata
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, September 22, 2011

mudah2an

salam,
diri ini bdoa agar kesusahan/kesakitan yg d lalui spanjang tempoh confinement ini d beri ganjaran dari ALLAH
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, September 18, 2011

imran day 27

26 septmbr ni appmnt ptama imran d kk. weight hr ke 21 adalah 4.25kg. berat utk sebulan? xtau lg brapa tp dia mkin montel
Published with Blogger-droid v1.7.4

blog droid

sy tengah mencuba blog droid melalui applikasi dr galaxy sy. wow sy leh update laaa
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, September 4, 2011

Amir Imran b. Amiruddin

lamanya tak update blog,,, masih dalam pantang,,, amir imran nama di beri,,
entry ni khas buat imran,,, si cayang yang misi2 kat spital panggil oppa city hunter,,, hehehe

sy di arahlan ke spital on the due,,, tapi masa tu baru je lebih satu hari,,, doktor kat sungai udang tu suh sy pegi jugak ke spital, katanya on the due tak bsalin mmg kena g spital,, tapi tu di melaka dan setau sy kalau dah lebih 7 hari baru lah kena g spital kan,,, erm,, sy turutkan ajo la,,, sy pilih hospital ampuan najihah atau hospital kuala pilah,,, eh jap pak sedara sy sampai,, sy nak kemas2 bilik jap la,, malu la plak kalau bsepah ajo kan,, hehehe


ok siap dah,,, sampai kat spital pilah,, diorg pelik apsal la baru postdate 1 hari dah kene refer,, camana pun diorg tetap kene trime juga sy nih,,, result,,, semua ok,,, baru open 1cm,,, tak perlu la nak admitted sy sbb nya sy masih belum masa,,,, 0 CONTRACTION lagi pun,,,
esoknya dengan berat hati sy mengemaskan barang2 utk pulang ke melaka,,, entah kenapa ntah kemain sy taknak balik tapi suami sy keje,,, jadi nya,, sampai shaja di sg udang sy terus kemaskan umah,,, eh rasa nak buang air kecik plak,,, nahhhh amik kau,,, kemain banyak show yang keluar di ikuti dengan rasa sakit yang tidak ketara tapi menyengat juga rasanya... sy jadi kelam kabut yang teramat,,, kerna ini lah ptama kali sy mengalami nya,, sebelum2 ni sy serah diri ke hospital dan di induse akibat postdate yang berlebih2an,, sakit dek induse???? jangan harap la tak sakit,,, memang sakit... dengan 3 kelahiran sebelum2 ini yang amat hebat,,, kali ke 4 ni?? adakah sy selamat dari di induse??? ikuti lagi seterusnya ye,, :))

kami memilih laluan highway dr sg udang ke kuala pilah ,,ikut senawang,,, tetiba kan jem dekat setengah jam,,, apo kono eh ntah,,,, dengan show yang semakin banyak keluarnya di tambah ngan rasa sakit yang menghentam tulang belakang,,, sy rasa amat gabra,,,, siyessss amat gabra,,,, rupa2nya JPJ buat roadblock,,, buleh plak lane ada 3 di jadikan satu sbb kan roadblock,,, JPJ dah tembak awal2 kat belakang dan di sekatan yang depan tu plak diorg checjk keta mana yang ter libat,,, nak tau nya masa tu suami sy memandu denga kelajuan antara 140-170 kmj..... sama2 gabra....

sampai di kuala pilah,, dengan segala macam procedures... sy di admitted ,, masa tu serviks dah buka 2 cm,,, nak tau nya contraction masa tu kejap sakit, kejap tak,,, heran benau sy,,, sy admited hari jumaat 19.8@19 ramadhan dan akhirnya setelah berehat2 di WAD9 katil 3,,, (bilik VVIP) tau,, siap ada aircond dan TV plasma lagi,,, tapi malangnya bukanlah ada siaran astro,, hehehehe... tiap2 hari pakar akan datang memantau dan result nya,, KITA TGU CONTRACTION KUAT LA YE,,, nak induse tak buleh sbb masih 2cm dah rahim masih tebal,,still 3cm tebalnya,,, makna kata dia masih duk atas,,,

akhirnya pada 23 ramadhan tu yakni pada jam 10pg sy di tolak ke labor room,, bukan sbb sakit ke apa,, tapi utk mnjalani procedure RIM... pecah air ketuban, masukkan ubat drip nama petosin kot tak silap,, pastu bsalin,,,,  bunyi nya mudah kan,,,,, sy nak stop,,, nnt ada masa sy sambung ye,,,

4 september 2011
haa sy sambung lagi,,sementara imran tido ,,,, sy dah sampai di melaka tengahri tadi,,, sampai2 umah ni alahai berabuk laaa... haish suami sy terus je kemas umah,,, sy plak buat2 degil usik itu dan ini,, tak puas plak sy hanya memandang ajo,,,xddo la lebih2,,sy jadi mandor la ,, arahkan itu dan ini pada anak2.. geram nau tgk abuk2... kekekeke
ok.. sambung balik...
sy kan sebelum2 ni mereka tidak benarkan sy memakai tudung dan memakai cermin mata,,, maksudnya masa sy naik je katil kat labor room tu diorg suh sy bukak tudung, bukak ikatan rambut dan bukak jugak cermin mata,,, tapi kali ni sy di benarkan pakai tudung dan cermin mata... dan kali ni tiada lah sy ibarat70% naked atas katil tu sbb hanya lutut ke bawah je yang di buka,,,,, kalau sebelum2 ni breast ke atas je yang bertutup,,,, makbul juga doa sy agar aurat sy di pelihara ,, ndak2 bulan ramadhan ni kan,,,,

haa... nak di jadikan cerita,,,, kalau sebelum2 ni spek mata sy tinggal di wad je tapi kali ni sy pakai maka,,,, jeng jeng!!!!! kali ni sy nampak semua,,,, SEMUANYAAAAA yang ada di labor room tu,, kalau org yang tak rabun mmg akan nampak la kan,, sy je la yang gayat,,, hahahhaha... tapi sy nak tulis jugak pasal pada sy inilah pengalaman ptama sy,,, dah le sepanjang laluan tu sy nampak ibu2 yang tengah kesakitan... doktor n maid plak sentiasa menemani dan menenangkan ibu2 tu,,,xpe masa tu sy masih lega,,, sampai di katil 4 LR tu baru sy nampak,,,, huwaaaaa otomatik sy takut dan gerun,, sy nampak tali yang di gunakan utk mengikat kaki ibu yang mana kaedahnya utk kaki ke atas kot,,, ada kesan2 darah,,,,,, tapi dah kering la,, sy nampak keadaan sebenar katil tu yang ala2 pampers newborn yang ada ruangan pusat baby tuh,,, sy nampak satu tong sampah besar wane kuning,,,,,,,,,,, terus tekanan darah sy dari 110/70 sebelum sy ke LR naik ke 168/92 .... mmg sy amat takut.....

prosedur eh mula jam 10 setengah pagi,,,, tapi masih belum sakit,,, pakar Dr hayati sentiasa menemani sy dan menasihatkan sy,,,, tepat jam 11.15 pagi tu mulalah strong contraction..... dan kata pakar tu sy akan di review jam 3.30 petang,,,, mak aiii takkan sy nak tahan sampai ke waktu itew?????? kenapa sakitnya lebih parah dari induse dedolu????? sampai jam 12.15 sy terasa ingin melahirkan... alhamdulillah lebih cepat dr yang doktor jangkakan,,,, sejam yang parah pada sy..... jam 12.26 selamatlah keluarnya amir imran neh... juga secara INTACT.... tiada luka atau koyak sedikit pun,,,, rezeki sy,,,, dengan 4 org anak... 3 org secara induse dan seorg dengan drip,,,sy tidak pernah mengalami koyakan atau jahitan semasa melahirkan,,, syukur sangat2,,,,

 maid meletakkan imran di dada sy,,, sy dah tak heran apa yang pakar tu nak buat,,,, suntik ubat pengecut rahim,,, tarik uri,,, keluarkan darah beku,,,lantak la kamu2 org,,, tumpuan sy tetap pada imran,,, tapi sebelum tu cepat2 sy suh cabut jarum petosin tuh,,,, perit nau rasanya,,,, haaa pastu diorg uruskan imran dan sy amik peluang jap utk lolap... hahahaha.... loteh bona ghaso eh,,, doktor kejutkan sy dan kata puan jangan lolap,, kang kok lolap terus,,, hahaha,, terus soga mato den... doktor tu gurau2 ajo... tapi kasar tu ,,,, hahahahha... imran seberat 3.42kg

ni gambar ptama imran yang sy amik,,, masa ni di wad 3 sbb bilik sy masa tu banjir dek air ekon.... buleh plak ekon tu leaking....
rambut lebat,,, bulu mata panjang,,, tapi sitap palk,, hehehehehe

ni plak masa dah kat umah,,, tapi kan masa misi2 ni datang nak cek, nak suntik,, sedap2 je g panggil imran ni 'oppa city hunter'... hehehhehe.... bak kata suami sy,, haaa tgk lagi cite korea... padan la muka awak,,,
ni gambar sebelum2 sy botakkan,,, skg ni imran dah botak,,sy yang botakkan dia,,, sy sorang2 je,,suami dah balik ke melaka sbb dah kene keja,,,, sy kunci pintu sy wat sensorang,,, settle,, sy mmg dah biasa buat sendiri hatta anak buah sy pun sy gak yang botakkan,,, hehehe

k lah,,, sy rasa cukup la takat ni,, memandai2 mengadap laptop lelama,,,
nnt ada masa sy update lagi,,, wassalam n sekian dulu




Monday, August 8, 2011

8 ramadhan/8 ogos 2011

sewaktu sy menulis ni jam menunjukkan ke jam 7:05pg... sejuk nyaman dan amat selesa tambah2 sy on kipas ke tahap maksimum... dan sedang bersantai2 di simen bilik sambil meng update blog,,, abang luqman dah bangun dan masih terkebil2 di atas katil sy sebelah muhd yang bersahur jam 5 pg tadi,,,, tiap2 pagi muhd akan ikut sy bangun tak kira la di bulan2 sebelum ramadhan pun,,, susu sebotol sudah kemestian,,,
sejak akhir2 ni muhd lebih dengan ayahnya pulak,,sikit2 ayah,,, sy sudah menjadi org kedua,,, apakah dia mengerti yang selepas ini tumpuan sy akan lebih kepada baby yang bakal lahir bile2 masa aje???
kakak mirah dan ayah seperti biasa selepas solat subuh terus ke kuliah ramadhan di baitul qura'.....
meh sy cerita sedikit,,, amirah start btudung secara eklusifnya sewaktu mula bersekolah di PASTI siti khadijah, sg udang di samping dia sering mengikut apa yang sy lakukan, apa yang sy pakai serta pengaruh  cara berpakaian dr anak2 kakak sy yang dara2 nan ramai itu.... kemudian dlm pada itu tak penah sy memaksa nya memakai tudung,,, asal2nya dia merasakan rambutnya yang kerinting maggie dan panjang tu adalah satu kelemahan dirinya yang perlu di lindungi dr semua org,,, malu sesangat dia mempunyai rambut yang lain dr yang lain,,, termasuk di kalangan sepupu perempuan. tetapi lama kelamaan dia mengerti yang bahawasanya bertdung satu kewajiban bg semua permpuan dan skg dia btudung dlm umah plak,, jenuh sy menerangkan perihal bertudung di dalam umah ni bagaimana,,,,
kemudian perihal slat pula sy juga tidak pernah menyuruhnya sembahyang tetapi seawal dia bersekolah semasa dia berumur 4 thun sy ada belikan nya telekung... kemain bersemangat sy,,,, mcm2 sy impikan,, ingin memastikan solatnya sempurna apabila dia sudah mula bersekolah,,, sewaktu dia 5 tahun mak ngah nya pulak membelikan satu lagi telekung yang serupa dengan yang sy beli cuma renda nya sahaja yang berlainan warna,, yang sy beli warna merah dan mak ngah nya beli warna kuning,,, pun takde nya dia nak solat,,, kemudian pada usianya 6 tahun,, di awal tahun persekolahan tanpa ada satu pun suruhan dr sy tiba2 dia bergegas mau mengikut ayah nya solat bersama,,,, mulai pada saat tu lah dia mula solt 5 waktu tanpa tinggal,,, sampai la di waktu ini
kemudian tahun ini dia menghitung hari,, ingin mula berpuasa,,,, sy seperti dah menjangkakan,,,xde nya lah kakak ni nak puasa ,,,, dia ni makan semangat, sy sendiri tak nak paksa dia puasa,,,, pasal tau dah,, tapi apa yang blaku adalah sebaliknya,, dia bangun sahur, makan sahur seprti sy,,, hahahahaha... sy suke sahur, dan sy makan sahur seprti sy menikati makan tengahri sy,,, hehehe,, selesai sahur sy amik masa la borak2 ke apa ke,, yang pasti sy tak mau dia tido semula,, pasal sy tau kalau dia dah tido kang,,, subuh dia,,, sekolah dia ........ semmua lambat nnt,,, dia sendiri meng offer diri dengan ayahnya utk ke kuliah ramadhan,,, setiap hari yang bmula jam 6 setengah pagi di baitul qura' payasum... alaaaa dket sgt dr rumah,,, sebenarnya kakak dah mula ikut ni dr 3 tahun yang lepas,,, sampaikan kakak di kenali di kalangan org2 di sana termasuk ustaz,,, kerna ustaz yang sama adlah ustaz yang mengajar setiap hari ahad di tempat yang sama juga,,,, amirah akan mengikut ayahnya tiap2 hr ahad,,, sy dulu rajin juga ikut tapi sejak muhd dan luqman bergabung tenaga membikin onar (*yang baik) maka sy tak dapat dah nak join,,xlarat nak jaga,,, kakak kadang2 akan terus memakai baju sekolah atau baju kurung ,,, kalau dah pakai uniform sekolah maka dia akan terus ke sekolah,,, kuliah tamat jam 7.10 pagi dan dalam jam 7.20pg akan sampai di rumah atau dia akan terus ke sekolah,,,
kadang2 kesian juga sy melihatnya,,, kelethan tapi dia menggagahkan diri membuatkan sy merasakan yang dia benar2 ingin meneruskan puasanya,,,
 SEBENARNYAAAAAA.... entry sy ni sebagai menjawab komen dr seorg kawan yang berhubung melalui FB message,,, katanya sy memaksa anak sy berpuasa,,,, padahal kanak2 itu baru berumur 6 tahun,,,, sy tak memaksa nya puasa, itu di atas keinginannya... dan apabila dia mula bersolat mmg sy pastikan dia takkan tertinggal satu waktu pun.... sebenarnya panjang msg kami di FB termasukla perihal menghantar anak tusyen di pusat2 tusyen neh,, sebenarnya anak kami sebaya,, dia ada menghantar anaknya ke pusat tusyen,, kerna katanya dia tidak mahu anaknya ketinggalan dlm pelajaran apabila mula bsekolah pada sesi tahun 2012 nnt,,,, sy tak hantar pun kerna sy rasa sy adalah seorg guru tusyen yang amat terrrrbaekk,, hahahahaha,,, sy bersekolah agama dr tingkatan satu hingga diploma,, kemudian sy mengambiil degree bahagian ekonomi,, rasanya sy cukup terre la nak ajar anak sy meskipun sy suri rumah,,, pendekatan masing2 berbeza la beb!!... kamu nak hantar tusyen sukeati kamu le,, tapi sy lebih suke mengajar anak sy sendiri,,, mengaji, membaca... semua sy uruskan sendiri... dan sy tengah mengusahakan agar dia pandai utk tulisan jawi dan membaca jawi.... dia ni rupa2nya gemar menjadi stalker di blog sy neh,,, hahahahahahahahahhaha... baco la kak oiii... tatak helan punya,,, ni blog ana yang punya,, hihihihihihhiihi..
oklah suami sy pun da pulang,,, kakak dah terus pegi sekolah,,, tinggal luqman aja untuk di uruskan....
k, sekian dulu,, for my stalker,,, this is 4 u,,, entry yang di buat khas buat kamu.,, ahaksss.. PEACEEEE \|(-_-)\/    ... babai...

Saturday, August 6, 2011

rasa nak mengamuk................

pendek je isi blog sy kali nih,,,

DONT U EVER FEED  MY KIDS IR U R NOT COVER UR AURAH,,,, 
DAN JANGAN SEKALI2 KAU NAK SUAPKAN MAKANAN KE MULUT ANAK2 SY JIKA KAMU TIDAK SOLAT,,,,

betapa sy mau jeritkan oada kamu rasanya tolong la jgn sua kan makanan ke mulut anak sy,,, sakit benar hati sy di buatnya,,, alhamdulillah anak2 sy menggelengkan kepala....

sekian,,,,

Wednesday, August 3, 2011

ramadhan kareem...

lamanya tak update blog nih.. sebenarnya ada banyak kali gak menulis tapi semuanya sekerat jalan je sbb tetiba mood mcm terhenti di tengah jalan,,, hehehehe
ni sy baru balik dari klinik,,, dah 38w,,, aduyai amatla rasa tak larat langsung,,, kok kamu nak kuar wahai anak... kuarlah,,,ibu ni pun tarra sabar dah mau ketemu kamu,,,,
sepanjang ramadhan ni alhamdulilllah tiada apa2 kemudaratan berbanding sy mengganti puasa yang sebnayk 9 hari dulu tuh,,, kena plak cik P dulu datang masa awal masa akhir ramadhan,, so sebagai penghutang kono la bayar,,,,alhamdulillah lagi sy bjaya menamatkan pembayaran hutang 3 hari sebelum ramadhan tahun ini bmula,,,
anak2 sy di bulan ramadhan ni pun baik2 aje,,, kakak puasa penuh, tiap hari bersahur,,, dia mcm saya gak, bersahur mcm makan tengahari,, berselera aje ,,,, luqman??? enak di buai mimpi,,,xde nye dia nak puasa,,, hari ptama je sampai kul 6.40petang,,, muhd plak demam dah baik cuma nya batuk selsema masih ada,,, mudah2an adiknya lahir nnt dah baik batuk selsema nya,, xmau la adiknya dapat jangkitan batuk selsema dia...
bazar sy tak p pun,, tapi kali ni suami sy ke bazar jugak sbb nak meraikan kakak yang bpuasa,,, beli air je,, soya/tebu,,, kuih2 ni takde ati langsung nak beli,,,, sbb nya amatla kurang yakin dengan cara penyediaannya,,, pasal apa, pernah terserempak dengan penjual lelaki yang minum sorok2,,,, merokok sorok2,,, kalau la dia ada masalah kesihatan dan tidak boleh berpuasa perlu ke dia isap rokok yang lagi buleh buat dia mati cepat???? baik dia makan/minum,,, tapi kenapa rokok??????? ada plak penjual yang lain pakai seksi tapi btudung,,, mak eh ok, anak2 eh plak pakai baju nampak ketiak,,,, semua tu buat saya rasa was2 nak membelinya,,,, solat itu mencegah dr perbuatan mungkar,,,, solat tapi tak btudung???? puasa tapi tak solat???? btudung tapi tak solat????? makanya,,,,, baik sy amik pengecualian melainkan penjual yang kami dah sedia kenal,,,, ada sesetengah penjual ni kami dah kenal pasti org nya,, kat situ aje la kami membeli,,,, kami tak kisah perihalorg lain tapi pemakanan adalah pembentukan peribadi dan rohani kami dan anak2,,, apa yang kami makan, itulah yang akan manjadi darah daging kami....... ni pendapat sy dan pegangan sy perihal membeli makanan di bazar2 ramadhan,,, org lain sy tak peduli leee....
lagi satu sona eh tak sodap boli kek luar,,, hahahhahha,, itu lah yang sebona eh,,, kikikikiki
oklah,, rasa mau lelap la... ramadhan2 ni asyik ngantuk je,, sbb keletihan kot,, hehehe,, baekkk punya alasan,,, sy dah seminggu tak ke kedai tau,, ini hari ingat nak g lah kejap,,,,,,,
k lah,, jumpa lagi nnt,,

Tuesday, July 12, 2011

abah saya

mgu lepas adalah minggu paling cemas buat sy,,, sy menerima panggilan pada pagi subuh hari rabu,, masa tu sy br nak bangun utk slat subuh,,, adik sy menyuruh sy menelefon amak atau abah ,,kerna abah kurang sehat,,, tidak terdaya bangun,,, solatnya pun di pegang oleh adik lelaki sy,, syukur adik lelaki sy ada,,, amak mmberitahu yang abah amat tidak sehat,,, maka sy menyuruh amak membawa abah ke klinik kerna sy syak mungkin abah di serang darah tinggi kerna abah agak bkerja keras semalam gara2 ada kenduri maulidur rasul di masjid kg sy,,,, sampai di klinik gemas abah di periksa oleh doktor dan keputusan BP abah adalah 205/176 ... mmg tinggi dan andai lebih tinggi dr itu abah buleh di serang strok berat atau pendarahan dlm otak/jantung akibat darah yang di block... astaghfirullah,,,, sy rasa mcm nak terbang balik ke gemas... tp apakan dy sy juga tidak berapa ok BP sy akibat akhir2 ini sy agak keletihan yang teramat sgt,,, jadi sedikit sebanyak mempengaruhi BP sy,,,, 
kemudian petang tu sy pulang juga ke gemas,,,suami sy keluar awal dr opis,,, sampai di rumah abah dah keluar sbb dlm tempoh 2 jam darah abah kembali normal... abah nampak ceria,,,, dah sehat,,, kemudian malam tu pukul 12 lebih adik lelaki sy kejutkan sy,,, katanya abah hampir tidak sedarkan diri dan tidak buleh bgerak langsung,,, 

ya Allah,, bingkas sy bangun,, sebelum tu suami sy dan adik serta amak membawa abah ke palong 1 untuk berurut dan malam tu antara sedar dan tidak sy nampak kaki abah dr celahan langsir bilik sy tido bersama anak2,,, abah buleh bjalan tapi perlahan2,,, tiba2 abah collapse... sy amat gelabah, seluruh badan abah sejuk,,,sejuk sesangat seperti org br sudah mandi di pagi hari,,, tapi berpeluh2.... sy kejutkan suami... adik ipar sy yang lelaki juga ada bsama.... dengan tenaga 3 org lelaki iaitu adik, azrin dan suami..mereka sama2 mendukung abah,,, sy tgk abah sewaktu mereka dudukkan,,, ya Allah,,, abah tidak buleh langsung menahan kepalanya,,, seakan2 terkulai,,, tangan abah pun begitu,,sy menangis.. tapi abah tetap buleh bercakap,,, memberitahu yang dia tak apa2,,, abah mmg pandai berpura2 menyembunyikan kesakitannya,,, dr dahulu lagi... mengikkut pengakuan abah, dia tidak dapat tido langsung dan dia bjalan2 di ruang biliknya dan dapur,,, nasib abah tak jatuh kerna waktu tu tiada siapa pun yang sedar.... amak terjaga apabila dia terdengar abah seolah2 susah utk bnafas,,,,

walaupun dengan tenaga 3 org lelaki tetapi abah bbadan agak gempal,,, abah di bawa ke hospital kem gemas... darah abah kembali ke paras 200 .... sy tidak dapat tido langsung, sy hangkut anak2 tido di rumah abah yang lagi satu,,, takut jugak sy apabila adik sy memeseg sy melalui fb yang dia terdengar bunyi org bjalan,, cehhhh rupa2nya bunyi ulat kat lampu,,,, gempak ajo tapi sy tetap lari bawak anak2 ke bawah,, hihhiihihi... penakut mcm tu laaaa... hehehe

kemudian dalam pukul 6 setengah pagi entah pukul brapa entah sy terlelap,,, suami sy kejutkan,,,, subuh katanya,, dia br sampai dr hospital kem,,, mereka balik setelah abang sy yang lagi dua org sampai,,, adik sy zaki menunggu abah di spital,,dlam pada tu adik sy di mesir pula dah ready membeli tiket flight,,, alang2 dia bcuti sampai bulan 11 kemudian mendengar perihal abah yang sebellum ini tidak pernah sakit membuatkan dia terus membeli tiket pulang,,,

selepas subuh abang2 sy pula mengmbil tempat,,, zaki kena pulang kerna dia perlu mengajar,,, pukul 2 petang abah di refer ke pakar di hospital kuala pilah,,, sy pula pulang ke melaka untu mengmbil wheel chair kepunyaan suami sy dahulu dan sy singgah di farmasi tuah di gemencheh untuk membeli tandas duduk,,, di rumah sy tiada tandas duduk,,, maka dengan ini akan memudahkan abah nnt,,, dr rm95 kami mendapat rm80.. thanks farmasi tuah,,,, berbaloi2 dan mudah2an murah rezeki anda,,, 

di melaka sy packing cepat2 barang2 sy  dan anak2 serta suami,,, dan terus btolak ke kuala pilah,,, abang sy menelefon yang abah kena di hantar ke spital seremban pula,, untuk scan kepala kernaa di khuatiri takut2 ada pendarahan dlm kepala,,, kami terus ke seremban,,, syukur result scan tiada darah beku,,, abah di diagnose oleh doktor sebagai strok,,, tapi pada sy hanya minor strok kerna abah masih buleh bkata, kaki dan tangan buleh di gerakkan tetapi abah tiada kuasa dan tenaga untuk menampung badannya,, rupa2nya amat besar akobat dr serangan darah tinggi yang tiba2 secara tinggi nih,, berisiko utk pendarahan dlm otak, lumpuh serta kerosakan dalaman,,,

abah kembali di hantar ke kuala pilah selepas result mendapati tiada darah beku,,, abah kelihatan tenang dan ceria,,, abah kerap kali menangis di dalam ambulans,,, tapi abang sy bijak memujuknya walaupun sebenarnya abang sy sendiri menangis,,,, 

akhirnya abah keluar dr hospital pada hari sabtu tengahri,,,dia amat gembira dan tidak sabar utk pulang,,, sy terus pulang ke melaka ,,, sampai di rumah,, alahaiii banyaknya tahi tokek ,, eh tahi cicak,,, habuk bagai,,, aiii walaupun sy amat penat tapi sy terus kemaskan umah,,, cuci kedua2 bilik air sy,,, simpan semua barang2 di tempatnya,,,, hingga lah mengemop lantai,,last sekali sy masak nasik dan rendam ikan,,, fuhh penatnyaaaaa,,,, sy ON ekon ke tahap maksimum sejuknya dan baring di lantai,, capai henpon utk tgk apa update terkini di FB,,, hah??? ada 16 miskol???? ayya,,,, tak lama lepas tu ada suara meanggil sy di luar pagar,,,,

abah dan suma org ada datang,, mereka ingin ke bukit katil utk bawa abah berurut ,,, haiiii sy dapat ceramah panjang dr amak,,, buang ajo la tepon kau tuh,, hihihi,, mano buleh mak,, tepon mahal tuh,, hehehehe,,, nak wek camano tongah leko ngomeh2 tak donga plak bunyi tepon,,yang lain2 sumo eh dah membongkang,, mano la nak d0nga,, ringtone plak lagu sayup2,, tu antara sobab la jugak tu,, hehe

suami sy agak expert jalan2 di melaka neh,,, sampai di rumah tukang urut abah di betulkan urat sarafnya,,, ya Allah, sy menangis melihat abah menahan kesakitan,,,, amat sakit seperti seluruh kaki nya di tikam dengan paku yang banyak,,, dan tukang urut yang berkelulusan jordan itu melihat ada kesan lebam di kaki dan tangan abah,,,, terus dia btanya,,, kenapa ada kesan seperti ini??? lantas dia memanggil isteri nya dan ,mereka btanya ada ke megurut di mana2 sebelumm ini?? kami menjawab tiada kerna kami mmg tak ingat yang abah ada mengurut di palong 1,,, katanya kepada kami hati2 memilih pengurut kerna kalau org tu benar2 pengurut tidak akan ada kebam seperti gigitan di badan pesakit,,, melainkan kalau jin yang menolongnya,,, eihhh seram plak tetiba,, dah la sy sorang aje yang tinggal ni,, suami di opis,, anak2 dah lolap.. arghhhh nak kena pasang lampu besar ni, skg ni sy pasang lampu tido aje,, haa baru terang,,,,,

abah btambah ringan kakinya dan tiada lagi urat2 tegang di badan abah,, sebelum ni adik2 serta abang yang mengurut bdan abah mendapati badan abag amat keras , sasa seperti ahli bina bdan akibat ketegangan,,, rupa2nya urat abah yang tegang dan berselirat,,, abah masih di pimpim,,,, dan melangkah sedikit2,,, abah manyatakan betapa dia beruntung punya anak2 dan menantu yang prihatin,,, syukur pada Allah katanyaaa... abah kembali menangis,,, dlm kereta sunyi sepi kerna melayan perasaan masing2...

abah kena datang lagi keesokkan hari nya,, kali ni pengurut tersebut membalut badan abah dengan herba2 yang khas urk pesakit strok/angin akhmar/lumpuh mcm abah,,,, herba ni membuatkan urat abah menjadi lembut kembali dan memberi heat yang bersesuaian utk badan abah,,, seharian mesti di pakai,,,

petang tadi selepas asar sy telefon abah (padahal sblum tu mmg tu lah keje sy,,, kejap2 sy tepon laaaa,, hehehe)... abah sudah buleh bjalan dengan bantuan tongkat yang 4 kaki tu,, jap sy try google,, kakak sy beli di farmasi tuah dari rm115 dapat rm99... haa jumap pun, lebih kurang mcm ni la rupanya tapi elok lagi la,,, canggih sket,, perkembangan yang bagus,,,, tapi masih dlm pemerhatian,,, kemana abah bgerak pasti di iringi oleh adik/amak,,,, 

sy amat bersyukur,,,, abah kembali ok,,, ada pelbagai hikmah,,, apabila sy udah dewasa sy agak malu2 dengan abah,, segan nak peluk abah, nak pegang jemari2 abah,,,, suap abah,,, tapi semasa dia sakit,,, semua itu sy lakukan,,,,, sy buleh peluk abah,,,,,, sy pelluk sunguuh2,,,, 

bergonang plak air mato den la,,,
cukup la setakat ni,,, len kali sy update lagi,, gamba abah sakit tiada sbb sy taknak gambar dia di ambil ketika ketidakupayaan dia,,,

sekian, wassalam,,,

Friday, June 24, 2011

hari jumaat- cuti peristiwa

hari ni adalah cuti peristiwa bg sekolah anak2 sy,,,, ada 6 org pelajar dr sekolah anak2 sy mewakili melaka di terengganu bagi sukan bola jaring dan bola sepak,,, mereka bakalan bgabung dengan sekolah dr alor gajah,,, mudah2an berjaya,,, hr ni kan hari jumaat, selalunya adalah hr sy melipat pakaian,, ehehehe,,, b4 sy pulang ke selayang/gemas sy akan settle kan kain baju ni dahulu,,, nak tau banyak mana?? setelah di lambakkan keluar dr bakul2 ,, tadaaaaa ni lah banyak nya ... hehehehehe
hehehehe,,,, pas ni karang sy pulun la sampai siap,,,, anak2 sy kan ada, diorg la yang akan menghantar pakaian yang telah siap tu ke setiap almari,, sy suh diorg hantar je yang susun nya tetap la sy,, kalau diorg yang susun ibarat sia2 la lipatan kain2 tu sume,, abis berterabur atau main sumbat ajek,,,,
ada lagi gambar2 ni,,, diorg tengah layan tv,,, cuti kan,,, buat la nak oiii

ok,, cukup la takat neh,,, sy nak melipat kain yang banyak tuh,,,, kita bmula sekarang!!!!! byeeee

Thursday, June 16, 2011

ExHAuStEd,,,,

ya Allah,, terasa kepayahannya kali ini,,
tak mampu sy ungkapkan lagi,, baru 31 minggu,,, ada lagi berbaki 9 minggu,, akan sy berkuat utk mengharungi nya,,,,, umur dah 30 tahun,,, mungkin antara salah satu faktor ke exhausted an sy agaknya,,,,,

Monday, June 13, 2011

persediaan utk anak yang baru...

awal january yang lalu,,, hytex ada wat sales.. maka sy tak lepaskan peluang ke sana,,, mmg saya amat teruja kalau hytex membuat sales kerana pakaian mereka bjenama dan fabrik mereka jue tahan lama,,, jenama yang di tawarkan adalah disney, loonet tunes, tenderly, isssue, tenderly dan winnie the pooh... termasuk juga utk pakaian kanak2 mcm Puma, athlete, ,,, harga antara rm1-rm15 sehelai... jadinya sy telah memborong 10 pasang baju utk anak yang bakal lahir serta set bantal tanpa tilam,,,, ada juga botol2 susu serta sandals utk anak2 yang 3 org tu,,, asalnya semasa tu sy tengah mabuk teruk,,, tak terdaya nak bangun pun tapi masa ke sana sy amat bertenaga,,, anehnya ada juga yang mempertikaikan kesihatan dan kesegaran sy kesana.... antara ayatnya... "kata tak larat tapi p sana tu elok je"... haiiii malas rasanya nak menjawab,,,,, korang2 yang baca ni kalau korang di kalangan yang penah mengandung mesti amat paham rasa nya laaaaa.... sakit ati pun ada juge,,,,
kemudian hari khamis suami sy tiada apa2 aktiviti setelah tempoh training ni KL ti pendekkkan,, makanya sy ajak la ke pasaraya,, lagi pun tengah sales sesangat ni,,,,, baju anak2 ni kalau bukan waktu sales tak hingin sy nak membeli nya,,,, mahal.... kesian suami sy yang seorg diri bkerja,,,, dah le elaun sy mintak UP sbb beban (bukan lah beban tapi apa ayat yang sesuai agaknya....) kerja dah btambah, anak2 pun da tambah besar kan,,,so apa lah salahnya sy mintak UP sy nya elaun,, hehehe,,, trime kasih abang.... sy kesana mmg rambang mata,, eh ye sebelum tu sy ada juga membeli 2 pasan baju di anakku gemencheh kerna masa tu kebetulan ada clearance sales..asalnya sy meneman adik ipar sy membeli,,, tapi alih2 sy terlibat jugak,,, uiiii baju2 utk gegirl ni kemain la cantik2 ,, tapi masa tu sy tak tau jantina nya lagi,,,,, so sy beli baju yang dua2 boleh pakai,, scan yang semasa 22w dahulu menunjukkan bakal lahir ni nnt lelaki juge,, tapi sy tak kisah pun,,,, asalkan dia sehat tubuh badan, fizikal dan mentalnyaa,,,,
di pasarya sy tambah lagi baju2 nya, napkins (takkan sy nak guna yang lama punya plak,,,, , stokin2, wipes, kelambu, beg, kelambu (yang lama punya saiz XL sy beli kat hytex susah nak bawak ke mana2 dan satu besi nya dah tertanggal tapi masih buleh di baiki,,,  dan kebetulan kiko ada wat sales juga utk kanak2 ,, maka sy amik seorg 2 helai tk abang2 dua org tu dan kakak nya juga,,, utk persiapan kali ini sahaja utk hampir RM800... itu tak termasuk lagi lampin pakai buang dan blanket nya,,,, muhd dan luqman agak 'chomel' saiz nya dan baju2 mereka ni agak lama mereka pakai jadi tak sesuai utk di jadikan warisan utk adik baru ni nnt,,, maka baju2 kena beli yang lain,,, yang sy tak beli adalah tab mandi, buaian,,, tu mmg kompom la dr kakak punya dulu sampai skg ni leh pakai lagi...... sy beli semuanya masa sales tapi..... berlipat kali ganda bezanya,, muhd dahulu sy beli di pasaraya yang sama tetapi blainan lokasi,,, hanya RM300 sahaja.... siap semua sekali... fuhhhhhhhhh......
oklah,,,sy kena bhenti,,, baju2 si kecil ni dah siap sy basuh dan nak p sidai jap... ada banyak lagi keje tak settle... hr ni hari ptama sekolah,,, alhamdulillah segala2nya sy dah settle kan malam tadi,,,,, maka pagi ni mereka tak banyak ragam,,,, pegi sekolah pun awal,,mudah2an berterusan,,amin...
wassalam////

Tuesday, June 7, 2011

hati sy gundah gelana...

semenjak sy mengecat rumah sampai la asyik travel jauh2 tiap2 minggu membuatkan sy kepenatan,,, apabila sy menyatakan kepada misi di KK tadi bahawasanya sy telah mengecat seluruh rumah maka ter kejut nau misi tu,,, amatla bahaya pada kesihatan sy,,, tapi sy bukannya buat teruk2 pun,,,
alkisah hari ni sy ke klinik walaupun appmnt sy patutnya khamis ni... tapi sy pegi awal kerna suami sy tiba2 akan ke kl semula utk training... arghhhh rasa ter duduk ,,, sy mmg penat, sy baru ke ipoh pada hr jumaat dan pulang ke melaka hr ahad malam,,, isnin rehat tapi masih kepenatan n selasa nak balik semula ke KL dan akan ke pahang pada hari jumaat hingga ke hari ahad,,, mana lah sy tahan,, agaknya dah gravid banyak ni makanya mmg letih n penatnya lain macam la kan,,,
sy melihat ramainya budak2 praktikal kat klinik ni,,, huishhh tak senang hati sy di buatnya kerna sy mmg agak menyampah tak sesuai dengan mereka ni,, selalu bagi sy result yang menyakitkan hati sy,,, sy datang seawal jam 7.25pg dan dapat no giliran ke 4... menunggu mereka mencari2 kad di kaunter dah hampir jam 8.45pg,,, haii geramnya sy... apabila sampai giliran sy mereka memeriksa tekanan darah sy,, erm memmang tepat pun tekaan dlm hati sy nih,,, ade ke bacaan nya 143/92... arghhh geram sy,, maka sy request utk guna peralatan manual... alhamdulillah normal,,, mcm masa sy mengandungkan luqman merekalah yang membuatkan sy di kunjungi tiap2 2 hari sekali di rumah oleh misi,,, konon2 BP sy tinggi,,, bila misi tu datang rumah bacaan BP sy tetap 110/70.... mereka ketepikan kad sy .. haiii sampai bila plak diorg nak submit ke makmal nih,,, takkan no 4 sy nak kena balik dekat2 kul 12 plak,,,, selalunya jam 8 stengah selesai dah urusan sy, lagi pun di rumah suami sy menunggu anak2,,, last2 sy minta kad sy n sy hantar sendiri ke makmal,, kalau tgu diorg bilo lah agaknya,,, kemudian result HB sy turun semula ke 11.6 dr yang sebelum ni yakni 12.7.... errr sebelum tu berat sy naik 100 gram aje,, aphal???? entahhhhh..... sewaktu di periksa oleh nurse plak diorg tak jumpa kepala anak sy,,, cesss bikin suspen,,, jantung plak bila letak scan tu kat atas baru jumpa n diorg suspek anak sy breech,,,, waaaaa sy di refer ke dktor.... dan doktor scan ,,, kompom anak sy songsang,, patut la dr semalam sy rasa tendangannya di bawah,, bukan di atas sebelah kanan seperti selalu2nya... erm, sy masih punya masa 10 minggu,,, skg udah 30 minggu,,,, sy di kehendaki datang semula utk scan pada 5 julai nnt,, dan andai kata masih songsang maka sy akan di refer ke spital,,pilihan sy opkoz spital pilah.  anak, kenapa kamu songsang.... apakah dlm keresoonokan kamu berpusing2 hingga kamu lupa akan kedudukan asal kamu??? hehehe... kepala kamu mesti di bawah ye dan kaki kamu di atas,,, tu lah kedudukan sepatutnya n kalau kamu berterusan begini sehingga kamu 38 minggu maka kita akan bertemu mengikut tingkap.. paham kan maksud ibu??? huhuhuhu.. masih ada masa,, kamu berseronokla berpusing2 dan menendang2 dinding perut ibu tapi jangan lupa ye kembali pada kedudukan sepatutnya,,,, pergerakan kamu membina keterujaan ibu tapi bila mana ibu merasakan tendangan kamu di bawah maka hati ibu amat gundah gelana,,,
oklah,,, rasa nya cukup la setakat ini dahulu,,, rasanya td mcm sy terdengar azan asar, tapi elokla sy bhenti dan bersiap2 utk solat asar...
sekian....

p/s: hr ni KK tu ada bukak jualan plak,,, kek apollo, nugget dan biskut stick perasa strawberry n coklat,,, sib baik sy tak bawak anak2,, kot tak maun abis duit den!!!!!

Friday, May 27, 2011

muhammad cedera

erm... berkira2 juga sy nak menulis tentang ni di blog sy,,, maningan sy telah di rundung kecik ati pun iye juge,,,  alkisahnya bmula mcm ni,,,, semalam yakni khamis anak2 sy seperti biasa main  bsama dan sy solat zohor,,,, kakak mirah dah solat dahulu kerna dia lagi on time dr sy ye,, hehehe... ok kemudian selesai solat sy kemaskan bilik sy serba sedikit dan entah apa lagi yang sy kemaskan di bahagian rak baju muhd sedar tak sedar dah jam 2 stengah dan sy terdengar rancangan kartun wonderpets dah pun mula,, sy keluar utk join bsama tapi kelihatannya muhd telah pun lelap. mmg waktu dia tido,,sy alihkan dia ke bilik sy dan sy ON aircond kerna muhd ni agak seorg yang kuat bpeluh sket,,, tido nya senang terganggu jika kepanasan,,, boring jugak katun ni,,, sy masuk ke bilik dan join muhd lelap laaaa... jam 4 petang sy bangun utk menyediakan juadah makan malam,,, tak lama kemudian muhd datang dan minta air. sementara itu dia cuba utk membuka peti sejuk tapi sy perhatikan dia mengalami kepayahan dan menggigil,,,, sy pun terus memeriksa kalau2 dia cedera di tangannya,, ketika tu sy br sudah memasak sambal sotong,,, apabila sy pegang sikunya dia terus menangis dengan kuat, TANPA HENTI,,, bengkak pun bermula tapi tak ketara,,,, sy telefon suami dan sambal sotong tu tinggal mcm tu aje,,,, terus ke klinik dan mendapat surat refer ke hospital pakar Putra. sampai di sana doktor yang btugas di kecemasan memeriksa tangan muhd dan mendapati tiada tanda2 patah atau retak. kami di refer ke jabatan x-ray dan 5 minit kemudian keputusan keluar dan result nya tiada apa2 kecederaan,,,, kami menunggu dalam 10 minit utk berjumpa dengan pakar ortho nama nya Dr Khiladi tak silap. lelaki india yang banyak tersenyum,,,, sementara tu muhd mmg tak duduk diam... menangis dan menjerit,,, mungkin kejadian tu blaku sebelum dia terlelap tapi aku hanya menyedari nya ketika hampair masuk waktu asar,,, dan semasa di periksa di putra dah masuk waktu maghrib,,,, pjalanan ke sana pun mengambil masa 45 minit.... agak jauh dan masa tu pulak adalah waktu org2 di melaka ni pulang dr bkerja,,, standard la tu,,,
doktor memberi muhd ubat tahan sakit dan suhu bdan dia mula menaik,,, ada demam tapi masih mild.. suhu dah 38. mungkin kesakitan maka suhu badannya turut di pengaruhi...  sewaktu dr khiladi datang dan memeriksa muhd dia dapati rupa2nya sendi muhd agak terpisah sedikit atau terkehel maka treatment nya mmg senang kata dr tu,,, haya masukkan balik dan akan sakit sket,,, sy terus serahlan muhd pada suami sy,,, dan di luar sy menangis lantaran jeritan muhd yang terlampau kuat .... keluar dr bilik rawatan, dia menangis2 minta sy memeluknya dan jam sudah pukul 7.45 malam dan sy bsama amirah masih belum solat, maka sy  tinggalkan muhd bsama suami sy dan sy mencari surau dahulu,,,\

apabila sy turun ke bawah sy lihat dia tengah ketawa riang sambil bermain2 dengan 6 ekor kura2 yang ada di kolam tepi mej apendaftaran,,, lega juga sy melihatnya.... bil?????? RM526.00 sahaja.... Fuhhh alhamdulillah ada insurans cover dan semuanya di tanggung beres,,,
skg ni muhd masih beranduh dan bila2 senang sy akan melurut tangannya dengan minyak supaya bengkak nya hilang,, bukan urut sbb sy mmg tak pandai urut,,sy lurutkan atau sapu minyak aje,,,,
dia tetap lasak seperti biasa,,,,
yang menjadikan sy terkilan?? pastinya ada yang menyalahkan sy,,,, sy taknak cerita lebih,, ITU SAHAJA,,,,, tak blaku pada anak kamu,,,, kalau terjadi pada anak kamu, apa perasaan kalau org salahkan kamu?????? kamu mmg hampeh!! hamik sekali!! mmg sy geram
k lah,,, jam dah 11.12 malam
saya nak tido
suami masih di pejabat
esok juga ada plawanan bola jaring amirah
k,,sekian dahulu....

Tuesday, May 24, 2011

rajinnya sayaaaa...

malam tadi sebelum tido sy sempat update blog lagi ,,entry btajuk After Housekeeping .. hehehe,,, kemain rajin sy kan,,, hari ni post lagi yang baru,,,,
hari ni sy rajin sesangat,,, sebelum mata terpejam dah pastikan baju2 anak n suami telah siap di iron dan di sangkutkan di bilik masing2 n di tempat selalu sy sangkutkan baju kemeja suami,,,, siap sekali dengan pakaian kenit2 mereka,,, almaklum kain baju belum blipat,,, sebelum mereka2 komplen susah nak carik itu semua baik sy sediakan... rajinkan???
kemudian hr ni selepas sediakan sarapan n semua telah menuju ke destinasi masing2,,, sy membawa semua baju2 yang sy letakkan di atas meja n sofa di rauang tamu utk di lipat,, sekali pandang sy menjangkakan ada 3 bakul stengah,, tapi selepas semuanya selesai ada 6 bakul ke semua nyaaaa... bakul besar ye bukan bakul kocik,,, kami ada 5 org di dalam umah ni,,, gara2 2 minggu kesibukan hal2 housekeeping n mengecat maka sy tak sempat nak lipat kain baju,,,, alasan...  tapi saya tetap rajin kan??? :))
sy mula melipat jam 8 stegah pagi dan siap pada jam 10 stengah,, 2 jam sy duduk atas simen melipat.... wahhhhh.... kemudian nak simpan di rak baju masing2,,, dan kain baju di rak tu bukannya ok tapi dah tunggang langgang,,, sy lipat dahulu br sy simpan yang sy lipat tadi,,,, sy masih rajin kan????  :))

siap semuanya dah pukul 11... sy bersiap2 utk amik anak di sekolah dan sy nak p beli ikan sekali,,, ikan ni sy pasrah je,, dah la g lambat,, entah ada atau tidak,, tapi kadang2 rezeki org lambat ni lain tau,, sbb makcik ni akan buat clearance sales,, hehehehe.... sy lalu di sekolah anak dan sy tgk mereka semua dah tamat sesi belajar,,, terus sy amik mereka dahulu dan singgah di kedai ikan,,,, mmg rezeki sy,,,,,
1. ikan selar yang mata besar ada 8 ekor =rm3.00
2. sotong kecik2 ada 12 ekor +selar putih comel tu ada 7 ekor=rm3.00 jugak
3.ikan gelama 16 ekor = rm3.00
4. ikan parang separuh ,, xingat plak berapa hinggit (xde sales)
5. ikan bawal besar seekor =rm13
semua sekali totalnya =RM32.00 , jadinya harga ikan parang tu dlm RM10 laaa

pastu sy ke kedai sayur plak,,,, sy beli santan, sawi, bayam, sawi bunga, kimchi dan daun bawang= RM10.00 tepat!!!!
jadinya perbelanjaan sy harii ini RM42.00.... sib baik anak takde plak mintak cukai ,,, selalunya roti vanila,,,,

balik sy bersihkan ikan dan masak,,, haa ni lepas masak la ni,,, sy dah siap pack ikan tu dlm plastik2 kecik, senang nak pick up bila nak masak,,, so dengan senang lenangnya sy tengah menikmati aiskrim vico yang tak berapa nak beku,,, tapi amat best,,, dlm hujan renyai2,,, tadi mendung je ni ujan dah pun,,,
k,,, sampai sini dulu sbb lagi 5 minit nak kul 1,, jap lagi suami sy pulang,,
bye.

Monday, May 23, 2011

after housekeeping

salam...
semenjak cuti wesak,,,sy dan suami di samping dengan bantuan anak2 telah membuat housekeeping secara besar2an di rumah kami,,,, dengan tujuan utk mengecat rumah yang tidak pernah kami tukar warna nya semenjak kami membelinya pada tahun 2006,,, sy tamat sahaja belajar di UIA sy takde nak lengah2 lagi,,, sy pegi bersuke deria di genting dulu * suke deria memda nya g tgk gelagat org n rasa kesejukan bukit genting,,, tu ajo laa,, kemudian esoknya terus pindah ke melaka,, kejam jugak tu,, mcm tak sabar2 nak keluar dr umah mtua,,,, tidak tidak,, sy rasa tak sabar sbb dah hampir 2 tahun stengah sy n suami tinggal ber asingan , masih belajar plak lagi,, mmg geram nak duk sekali,,, nak konon2 kemas umah, menyapu, masak, sambut suami pulang dr kerja,,, tapi mcm mana pun setiap selng seminggu kami mesti pulang ke selayang n gemas,, every weekend akan pulang ke sarang asal masing2 di lahirkan.... biarlah minyak makin naik, tol makin mahal tapi dengan menjenguk ibu bapa selalu ada ganjaran yang kami tak nampak ,,, mudah2an....
ok,, berbalik pada asal ceritanya tadi,,,, kakak n luqman berkongsi bilik n tido bsama kerna bilik hujung tu sy jadikan seperti bilik store,, almaklum la umah kocik xdo store,,, mula2 kami cat ruang tamu dengan warne ini dan di matchkan dengan warna ini . fuhhh haiiiii mengalih2kan sofa dan almari buku,,, sakit2 badan di buatnyaaa,,, kemudian sy cat bilik sy pula,, wane ini juge,,, alahhh xpo la kalau samo pun kan,, hek hek hek,, asalnya nak hijau tapi entah kenapa xjadi plak bilik kaler ijau,, hek hek hek,,, 
wahhh dlm bilik lagi pening,,, entah mcm mana buleh dapat 1 plastik sampah bosa barang yg saya buang,, dan bilik sy tambah lapang,,,,
kemudian hari selasa kami selesaikan dapur dengan warna ini... bahagian dapur adalah ruang paling besar dlm umah sy,, sy suke kerna di ruang dapo sy bebas nak lakukan banyak aktiviti, tidak sempit,,,, best!!!
dan mcm2 jugak sy buang,,,, menyemak di mate,,, hah!!!!! bilik hujung atau sepatutnya dr awal adalah bilik luqman amatlah banyak barang2 nyaaa,,, ada sofa L tapi telah patah gara2 adik sy yang agak semangat bdannya telah melakukan smack down ke atas sofa L sy,,, tu lah sbb nya sofa sy berganti yang wane hitam di ruang tamu ni,, amik kayu solid plak frame nya,, suami sy yang lagi semangat tu landing2 kat situ pun xde hal punya,,
sy buang sofa L tu, sy buang stroller ada 3 kesemuanya,,, tiga2nya dah OUT of SERVICE,,,, saya beli utk amirah, kemudian ada org hadiahkan dan sy beli satu masa si luqman,,,, sy buang semua... dah rosak wekpo nak simpan, sekarang ni hanya ada satu stroller yang agak besar saiznya kepunyaan Muhd yg sy rembat semasa jualan gudang MY DEAR di puchong,, pastu semua patung2 mainan n mainan rosak sy tohok jugak,,,, segala mcm toto sy susun kasi elok atas topper *topper adalah almari kecil yang sepatutnya ada di atas almari yg sy beli tapi sy letak di bilik hujung tu konon2 sebagai tempat utk susun barang,, n now dah jadi tempat susun comforter n cadar2,,, apabila selesai di cat, sy keluarkan katil single n sy pindahkan ke bilik kakak dan sy amik katil queen kakak dan sy masukkan ke bilik luqman,, warne bilik luqman adalah warna ni ... biaso la kan ,, anak lelaki.. skg bukan bilik luqman aje tapi bilik bersama ngan muhd,,,,, sy dah asingkan luqman dr kakak n sy dah asingkan muhd dr tidur dengan sy,,, 
bilik kakak plak sy cat dengan warna ni,,, mcm pink tapi sebenarnya purple romance... so soft laaa... dlm bilik kakak sy letak meja laptop, kipas tinggi n ter paksa la letak vacum,, sorry kakak no more space laaa... hehehe... bilik luqman plak dr kemain banyak barang dulu skg ni set2 cadar n comfirter tersusun indah di topper (tapi topper ni dah duk bawah,,,jadi ala2 meja),,, ada car seat baby and ada wheelchair... ni wheelchair akan di pulangkan kembali ke selayang,,, ikutkan sy nak bg je pada JKM ke kan,,, atau sesap ayang memerlukan tapi suami sy kata ni bukan dia punya tapi adik dia belikan utk kegunaan suami sy kerna suami sy penah terlantar kerana kemalangan jalan raya,, ye mmg parah,,,, dan bilik2 ni amat lapang dan sy amat senang hati melihatnyaa,,,
 adehh,, letih plak jari jemari ni menaip,,, kok join nozi punya event di hari pustaka pastinya buleh menang,, kot tak juara pasti ada nombornya,,, hehehehehe
sy semenjak mengecat amatlah terasa keberatan n keletihan badan ni,,,, tapi skg ni xde dah nak pening2 tgk warna dinding rumah yang dull dan penuh ngan contengan,,, contengan masih blaku tapi muhd sorang je,,, dia conteng sy tampal balik,,, baki cat ado lagi,, conteng la nak oiii apo nak di kato,, hahaha
tapi ruangan luar rumah n belakang umah serta bilik air belm cat lagi,,, kami dua2 dah tak terdaya,,, hahahahahaha... etih oiiii... sbb tu la upah mengecat ni mahal kan,, hehehehe
k,, ini sahaja,,, oh ya,, kakak akan mewakili tangga batu utk peringkat negeri melaka,,, dalam posisi GK , game bola jaring,,, kalau kakak menang lagi akan mewakili melaka plak,, wahhhh tak sabar ibu dia ni nak menghantar kakak ke tournament pada 28 mei ni,,, mlm tu plak kami ada event makan malam anjuran petronas penapisan melaka di MiTC ayer keroh,,, utk hampir 3ribu org staff n famili,,, can u imagine??? fuhh pastinya meriah,,, klah cukup la setakat ini,,,
penat n ngantuk,, suami masih di opis,,, katanya jam 11 malam baru balik,,,
k,,,, wassalam...

Sunday, May 22, 2011

alfatehah dan takziah,,,,

astaghfirullah,,, pagi ini sy benar2 terkesima apabila melihat gambar menunjukkan mangsa yang tertimbus di rumah anak yatim di hulu langat,,,, sy sedekahkan alfatehah buat mereka yang meninggal dunia dan takziah buat ahlii keluarga yang terlibat,,, yang di temui selamat, sy doakan anda tabah,,,
sekian...

Tuesday, May 10, 2011

cuaca panas...

salam... cuaca panas,,, betul,, amat terasa bahang nya,,, tiap2 hari jam 8 stengah pagi dah ON aircond n duk dalam bilik je,,, skg ni jam 3 petang.. sy dah ON kan aircond ke maksimum yakni 16c tapi penyata suhu bilik sy yang tertera di penghawa dingin sy hanyalah 30c... eko pun mcm ala2 dingin mcm kipas jek,,, skg ni  sy duduk atas lantai... hilang rasa sejuk kat sini sy g tempat lain plak,,,, jerubu ke di melaka skg?? pasal dr pg sy keluar ke sg udang-bukit rambai mcm berkabus..menurut dr berita online katanya bencana di Filipina adalah punca panas melampau sehingga rakyat di semenanjung merasa tempiasnya,,, tapi bagaimanapun semuanya kehendak Allah.. br semangt ingin menulis datang si muhd bawak buku cerita,,, suh bacakan,,, waaaa,, smpi sini yo la nmpk ehhhh
k,, sekian....................

Friday, May 6, 2011

berehat2 sementara menanti waktu isya'

salam,,
pe kaba kepada semua pembaca??? hehehe,, perasan mcm ghamai jo yang baco blog nih,, hehehe
sesungguhnya skg ni sy tengah menunggu waktu masuk solat isya'... kira2 lagi 2o minit gitu,, maka nya sy amik masa ni utk sy ber senang2 ...
tadi selepas sy mengajar anak mengaji,,, jap eh sy carik jap gambar kakak mengaji,, tadi sy upload di fb,, jap eh,, 
ha ni,, tadi sy amik gambar ni,,, mlm ni sy ajar kakak sorang je sbb si luqman nya amatlah ,,tak tau kenapa... sbb dia kata dah start cuti sekolah jadi dah start cuti ngaji jugak,,anak2 sy cuti mengaji pada hr sabtu dan ahad,, ustajah pun mau rehat jugakkk,,, lagi pun sabtu ahad selalunya kami berada di jalanan,, makna nya away from house... tapi kalau balik londah sy ajar jugak pasal mak ayah sy tau garang sy macam mana,, tapi kalau di selayang sy tak brapa nak ajar sbb atuk sama uwan tak suke anak cucu kena marah,, hik hik hik,,, so demi mewujudkan suasana aman,,, sabtu ahad relax lah ye anak2,,,, kakak sy dah tak ajar membaca sbb dah pandai dah membaca,, lega rasanya,,, tau tak betapa scary nya rasa apabila anak tahun depan nak masuk sekolah,,,,pastu anak belum pandai membaca dan mengaji,, jadi sy rasa ada senang ati sket la jugak,,,, 
ahha,,, isinin ni mereka bdua ada exam  besar,, itu hari adalah PRA-EXAM sahaja yakni sebagai pengenalan kepada pelajar2 baru.. jadi supaya mereka tidak ter kejut dengan suasana peperiksaan maka itu lah wujudnya PRA-EX... sebelum ni luqman dapat no 2/15 dan kakak pula 6/41... kira2nya angka bukanlah suatu penentuan tapi peratusan nya yang penting kan??? tapi anak2 ni nombor penting jugak sbb baru2 ni kakak kesedihan sbb luqman dapat hadiah tempat kedua n kakak tak dapat,, demi menujuknya sy belikan kakak satu set yang lebih kurang sama dengan luqman dan menyatakan kepadanya bahawa ini adalah hadiah dr ibu kerana bjaya mendapat semua A+ dalam peperiksaan,,,, 
oh ya,, malam ni anak2 sy request utk tido lambat,, alasannya sudah lama tiidak menonton tv di waktu malam dan esok pun dah cuti,,, layan lah nak oi,, ibu korang ni kejap lagi kang tido laaa,, ini hari plak suami sy keje sampai kul 4 pagi,,, so baik sy tido,, agak2 kul 3.30 pg sy bangun laaa.... (konon!!),, hehehhee
oklah,,, sy nak stop,, mau siap2,= utk solat isya'.. dan untuk menyiapkan katil anak2 tido,, luqman dah lolap atas sofa,, nyamuk banyak nih,, kelambu mereka kena di siapkan,,, excelli kan kelambu diorg tak penah nak bukak,, bukak kekadang jek,, hehehehe,, pasalnya malas la nak siapkan tiap2 malam,,, so tiap2 malam sy akan cek samada kelambu tu dlm keadaan perfect, tiada ruang yang terbuka utk nyamuk masuk,, xoxoxox...
masalah panas tak timbul sbb sebelum ni mereka memasang kipas syiling tapi sekarang ni diorg sy belikan kipas tinggi tu supaya kipas tu straight ke arah mereka,,, haaaa takde dah rungutan panas,,, sy penah syorkan tak payah bkelambu tapi mereka pulak membantah bahawa tidak buleh tido kalau di gigit nyamukk ,, sy acah je sebenarnya,, mana buleh tak pasang kelambu,, WAJIB pakai.. biar la mcm org kg ke apa,, yang penting nya selamat... kalau pakai yang elektrik punya mereka kata bau nya mcm shelltox... k=pakai yang berasap punya diorg kata lemas... erm,, kelambu jugak yang the besttttt,,
k lah,, setakat ini dahulu,, sy nak g tolong amirah pasang kelambu,, passal tiap2 jumaat dia kan tukar cadar,,tukar comforter,,, so kelambu dia dah bukak,, sy g dulu,,, daaaa

Tuesday, May 3, 2011

2 dan 3 Mei 2011

assalamualaikum,,, 
hari ni agak kelapangan untuk menulis blog,,, 
2 mei 2007 yang lalu adalah hari lahir anak sy yang kedua, amir luqman di hospital tunku ampuan najihah, kuala pilah dan semua anak sy menempah di hospital yang sama (read: mempunyai surat refer di hospital yang sama)... sy di tempatkan di wad kelas 1 dengan harapan dapat ber privasi apabila sedara mara datang melawat dan kemudahan sy utk bsolat memandangkan sy datang bukanlah di sbbkan sakit atau turun tanda,,, sy sehat wal afiat jadi kewajiban sy dengan Allah kena sy tunaikan juga,,, sy tidak di benarkan keluar ke surau atas faktor keselamatan pesakit,,, tapi buleh je kalau nak tumpang bilik solat SN kat sana tapi mcm kepayahan nak menyatakan hasrat ingin bsolat,,, semasa sy di admited utk bsalinkan kakak mirah juge bsama surat refer itu, sy di tempatkan di kelas 3 kerna sy tiada pengalaman di hospital,,, jika sy berseorangan agak kalut juge sy,,, tapi sy tak sempat nak solat zohor kerna sewaktu sy ingin menunaikan solat zohor ada 'show' yakni darah jadi sy tak jadi nak solat,, 
berbalik pada luqman tadi,,, setelah 7 hari tidak bsalin juga sy di IOL kan pada jam 8 pg dan bsalin pada jam 12.09 tengah malam... sakit??? sakit????????? biras sy yang doktor pakar itu sendiri mengatakan tidak dapat nak membayangkan bagaimana sy buleh tahan dengan kesemua anak sy di IOL kan,,, sakit yang lama, syukur sy luqman di lahirkan seberat 2.84kg sahaja,,, (kakak 2.28kg dan muhd 3.25kg,,erkkk)
skrang ni luqman dah 4 tahun dan memegang title abang besar di dalam keluarga sy,, sy tidak dapat utk melihat talent sebenar dalam diri luqman,, kerna apabila sy memberinya pen atau kertas sy tidak penah melihat dia menulis sesuatu yang buleh sy kata ini lah yang dia pelajari di sekolah,,, tetapi result peperiksaan yang baru2 ni luqman dapat no 2/15 ,, sy melihat report card nya,, alhamdulillah semua nya A+ belaka.. sy sengaja menanyakan apa kehendak soalan di kertas peperiksaannya,, dengan selamber (gaya blagak la jugak) dia menerangkan kehendak soalan... benarlah  kata ibu sy,, anak2 lelaki ni performance nya tak dapat di lihat dlm bidang akademik sseperti anak perempuan,, bbanding dengan kakak mirah yang setiap hari akan blatih membaca n menulis ,,, mungkin salah satu faktor tulisan kakak agak cantik dan kemas bbanding luqman,,, kakak dapat hadiah tau dlm kebersihan keje sekolah dia,,, hehe
luqman dan kakak baru balik dr klinik gigi di tanjung kling melaka,, gigi mereka ada yang pecah, ada yang berlubang dan gigi kakak dah tumbuh gigi kekal (kakak mirah kata:gigi dewasa)
sy amat resah menanti di rumah,,, takut2 mereka membuat drama di klinik tu,, pukul 3.00ptg dah sampai umah,,, luqman tersengeh2,, manakala kakak menggigit kapas,,, tetiba bgenang plak air mata sy,,, entah kenapa rasa sayu plak melihat kakak... luqman tidak membuat apa2 bising di sana,, gigi di tampal dan dia memberitahu bahawa lubang 'ulat gigi' tersebut telah di tampal, dan dia rasa sgt gembira sbb ulat tu tak dapat nak masuk gigi dia lagi,,, hehehe,,, 
kakak pulak, di tampal buat kali ke dua gigi nya dan satu gigi nya terpaksa di cabut kerana telah tumbuh gigi dewasa,,, jeritan kakak??? membuatkan kanak2 yang ada menanti giliran merasa gerun,, hihiihihihihi..


3 mei 2011
hari ni sy genap 30 tahun dan sy menelefon amak di kg,,, memberitahu bahawa sy udah menginjak 30 tahun,, terdiam sy sebentar,,, memikirkan bahawa sy telah membesar selama ini di berkat bimbingan amak,,,, semoga umur sy di berkati Allah selalu,,, hari ini juga kebetulan anak2 sy tidak bsekolah kerana sekolah anak2 di masuki air akibat hujan yang terlalu lebat malam tadi,,, pagi tadi sewaktu sy lalu di PASTI, kelihatan sejadah2 yang di gunakan utk latihan anak2 ber solat, langsir, alas2 meja telah ter sidai di pagar sekolah,,, tidak di kethaui nasib peralatan elektrik pula,,, buku2 mereka,,,, erm,, andai kata semuanya rosak teruk sudi sy membantu nya dengan apa yang sy ada,,, oh ya,, sy membawa anak2 sy ke zoo melaka,,, budak2 kan suka tgk binatang... lagi pun dekat dengan rumah sy, waktu org bkerja pastinya tiada masalah crowded dengan manusia2 yang nak naik tramp atau yang nak tgk animal show,,,, muhd, luqman dan kakak sgt teruja,,, oleh kerana pelawat tidak ramai maka nya pakcik tramp sudi memperlahan n berhenti di mana2 tempat2 yang menjadi tumpuan kanak2 ,,, suka nya anak2,, sy pun tumpang heppi kerna sy dapat meng hepi kan mereka,,, duit tiket sy dah mintak awal2 ngan ayah diorg, alah... kos utk tiket RM11 jek yakni RM7 utk sy dan RM4 utk kakak,, hihihihi,, simpanan sy pasti nya sy ada agenda ter sendiri,,, ahaksss.... 
pukul 12.20 tghari kami check out dr zoo dan sy izinkan la ank2 sy rembat cenderahati yang terjual di situ,, luqman ofkoz dia pilih katak, kakak pilih key chain yang seperti yoyo tapi ber bentuk kartun beluncas yang siap ada loceng,, comel sesangat,, muhd tak ber minat dengan semua tu,,dia hanya menuju ke arah lego.... sume sekali :RM14... 
rasanya cukup la setakat ini dulu,, menyususl selepas ini di bulan Mei ini adalah hari lahir Muhd pulak yang jatuh pada 16 Mei 2011 dan ayah kepada anak2 sy, suami sy pada 9 june 2011 yang akan datang... errr utk event malam ni sy dah request nak mamam2 di Port Supai,,, tak tau le, tgk pada kelapangan suami sy jugek,, kot2 dia kena stay sampai malam,,, makan ikan goreng je la,, mcm malam tadi kami makan maggie spesel utk luqman sbb xdo letrik,,, 
xoxoxoxo
ok,, rasanya cukuplah takat ni dulu,,,

Thursday, April 28, 2011

say no to MLM...

salam,,, sy telah ter pikat dengn satu blog sejak kedengaran perihal gelang canggih yang tokey nya kini telah mengishtiharkan diri nya sebagai ahli dlm politik pro kerajaan,,, sebelum2 itu sy hanya membaca keratan blog nya yang di keluarkan di dada2 akhbar (ofkoz sy baca online,,,xde nak beli2 deh) tentang penipuan gelang ajaib tersebut,,,, sy masih tidak dapat membaca full artikel dr blogger ter sebut mahupun mengenali siapakah nama blogger tuh,, akhirnya seorg kawan memperkenalkan blogger ni pada saya,,,, haaaaa... makin btambahla nyampah sy pada MLM kerna kupasan dr blogger tersebut beserta fakta,, membuatkan sy membuka mata,, tambahan plak pernah hampir di tipu rm10k,,,, alhamdulillah sy dapat kembali duit sy sebelum hangus,,, fewwww,,, NO MORE MLM,,
di ruangan FB pula,, sy telah men joinkan diri di satu group yakni Say No To MLM,,,
dan saya kerap meng share kan apa2 makluamat yang sy rasa kan kawan2 sy patut tahu n patut amik berat,, takut2 akan menjadi mangsa,,, kerna testimoni2 yang di war2kan hanya indah bahasa dr sepatutnya,,,
dan hari ini sy di makluamkan tentang satu post di wall kawan sy (mmg amat baik dengan sy)..
"sorry bebanyak,ade my bff yg terpaksa di ' remove',sebab.. " adakala kwn tikam kwn pun ada.mcm2 statemnt negatif kuar kononnya nak jadi robinhood moden ler ( selamatkan kwn dr teraniaya ).walhal bukan nak selamatkan, tapi nak curi impian kwn dr berjaya lebih dari dia.."..sori ya kawan2 yg di'remove'..ku fikirkan kite SAHABAT..tapi kite 'kawan' shj rupenya...babaii yaa.."
kalau itu lah pandangan kamu2 terhadap sy,,, entah la ye,,, terasa ke??? kan kamu war2kan bahawa product kamu adalah yang terbaik,, terhebat,,,, kok baby kena kuning 10 minit je balutkan dengan product kamu tu makanya hilang terus???? pasni kamu juallah pada doktor2 di hospital2,,, so takyah la doktor2 di NICU baby tu ber sengkang mata 24 jam memantau baby2 kuning nih,, geram sgt sy la,, padahal sy tak oenah mention pun nama kamu,, tak penah langsung mengaitkan kamu dlm semua post2 yang sy share itu... sy tau apa yang kamu jual tapi demi menjaga hubungan sy tak penah share sesuatu yang bkaitan dengan product kamu,, sy sendiri tidak menyedari bahawa sy telah di remove melainkan setelah sy di maklumkan oleh seseorg yang rapat dengn sy juge,,anyway,,, berbahagialah dengan urusan kamu dan sy tak sangka plak ada istilah mencurik impian,,, hahahahahaha,,,, klaka klaka klaka,,,, 
hak masing2la nak buat camana,,, yang penting sy pcaya yang segala yang sy punya , yang sy dapat Alllah beri keizinan utk memilikinya,,, 
apa yang saya tulis kat sini,,, juga hak sy,,, blog sy,, kok tak suke,,, buleh la jangan datang lagi baca blog nih,, haha,,, (nak remove pembaca blog takleh kan... ahahahaaha)
oklah,,, cukupla takat ni,,, sy siarkan post awak kat sini,,, supaya post tentang perihal sy di remove ni ada dlm blog sy sebagai kenang2an,,, huahuauauahuhauhuaa... 
oklah,, sy nk makan,, btambah lapar di buatnya,,,
wassalam....
 
~SAY NO TO MLM~

Tuesday, April 26, 2011

7 years back dan sekarang,,,


sebelum ni sy ada wat entry tapi tetiba takleh nak puslish sbb anak sy tekan apa ntah langsung hilang,, di ruangan draft pun yillek,,,
ok,,,
salam....
7 tahun 2 hari yang lalu, sy di akad nikahkan dengan suami sy yang terchenta,,, amiruddin mustapa... bukanlah jejaka idaman malaya tapi dia telah di jodohkan utk sy dari awal2 lagi,, sy bersyukur di pertemukan dengannya,, meskipun bukan dr golongan blatar belakangkan pendidikan ugama yang kuat tapi memadai membimbing dan mengingatkan sy yang mmg di lahirkan dlm keluarga yang kesemua adik beradik serta ibu bapa beraliran ugama kecuali abah yang english school di seremban dahulu,,,

Tuesday, April 19, 2011

suke nya hati sy...

salam,,, bertemu kembali,,,
fuhhh lega nya dapat duduk2 mcm ni haaa
tadi mak sy adik sy datang ke rumah...sprti biasa tiap2 minggu pada hari selasa mak sy akan datang ke melaka untuk membeli ikan,,,
banyak juga ikan2 yang di beli,,,sume sekali rm68,,, murah tau,,, mak sy beli ikan yang besar2... n sy dengan senang hati nya membersihkan ikan tu n bungkus dlm plastik2 kecil,, supaya mudah utk adik sy memasaknya nnt,, ikan siap di bersihkan n siap di pack kan,,, bukan apa.... mudah utk adik sy, mudah juga untuk mak sy kerna adik sy tak payah dah susah2 nak bersihkan ikan utk memasak,, mak sy pun balik je dr tugasan dia samada di sawah atau dengan haiwan2  kesayangan dia nasi lauk dah siap... sy pun rasa puas hati sbb dapat membantu,,,
mak sy bukannya terus balik tadi tapi ke bukit rambai utkk membeli telur ayam dan ayam kampung,,,, ayamnya rm12 sekilo bg ayam jantan n rm13 bagi ayam betina... ayam jantannya bukanlah ayam jantan yang keras2 tuh sbb nya ni kira nya ayam jantan teruna lah sonang cite eh,,, daging nya tak liat,,, siap semelih n di bersihkan oleh atuk ulit lemah lembut dalam buat keje tuh,,, siap potong sekali!!... mak pulak nak menggantikan telur2 ayamnya yang dah rosak gara2 ada tangan yang telah secara tidak sengaja telah mematikan punca elektrik ke pengeraman telur ter sebut,, so telur2 tu dah rosak,,,, mak cadangnya nak beli 2 papan iaitu 60 bijik,,,, mak ada 3 kotak inkubator... hanya 2 je yang boleh di gunakan sbb lagi satu dah meletops!!
sy tengah bsenang lenang dlm bilik sejuk n dah siap mandi,,, dua kali sy bersihkan ikan,,, ikan2 mak sy beli dan ikan2 yang sy beli selepas amik anak2 di sekolah,,, sy beli ikan tenggiiri bahagian tengah badannya,,saiz XXL berharga rm16.. potong dapat 3 slice jek,, tapi besaUUUU... pastu sy beli ikan cencaru 3 ekor dan ketam 4 ekor,,sume sekali rm36 ,,,,, erk,,,, bantai la labu,, kok kat tempat lain laei mahal la pulak,,,
mcm udang saiz XL kat tepi pantai tu jual rm40.. dah kono rondam dalam air batu laei rm40,,, tapi kat acik ni rm30 jek,, tpi besau2 tak best plak,, ye lah dlm rumah ada 5 org ,,sume2nya suke makan udang,,, sekilo dapat la dalam 12 ekor,,, tak ber baloi,, kalau yang harga rm16 sekilo atau rm20 sekilo tu hah tu best,,, sy akan beli 2 kilo sbb saiz eh kecik so banyak dapat eh,, buleh buat masak cili padi atau sambal potai.. yum yum,,,
hari ni tak masak,,suami sy ada event di opis,, 2 hari,, so esok pun sama sy akan masak petang je ,, dlm kul 4 sy masak la terus kemas umah sekali lagi,, seboleh2nya sy tak mau dia tgk umah ni mcm sarang tikus,,, kesian suami sy ,, penat2, kena terjah ngan anak2 lagi,, pastu umah plak bsepah,,,, so selalunya sy masak ke tak ke kul 4 tu sy tetap akan kemaskan umah,, amirah mmg sy ajar dah bkemas,,, mesti simpan semula barang2 yang kamu semua amik,,, tak mau sepah2,, pening!!!! hah,,, sy n anak2 makan mihun full accessories hari ni,,, maknanya mihun yang lengkap ngan bahan2 nya,,,
hari ni dlm paper ada cakap pasal nasik lemak,, huh!! sukanya sy,,, sy dah bg kakak baca artikel tuh n bgtau dia yang dlm surat kabar pun dah cakap selalu sangat makan nasik lemak tak baik utk kesihatan,, amirah mmg suka sgt ngan nasik lemak,, dia dah buleh membaca tapi ada gak la sangkut2nya,,,, sy bantu lah jugak,,sebelum sekolah kena pastikan yang dia ni dah laju membaca n ,engeja...
oklah,, sy nak baring2 jap sambil pejam2 mata sesikit,, hhehehehe...rehat2 je laaa,, bebudk tengh main tu ha,, sat lagi jd petir lah sy suh diorg kemaskan balik,,, suri rumah sepenuh masa bukanlah sesuatu yang kamu2 org buleh imagine kan sebagai mudah!! NO NO NO!!!!
jumpa lagi nnt,,, daaaaa
wassalam..

Monday, April 18, 2011

hari ni ganti puasa,,,

salam... hari ni sy puasa,,, mengganti kan puasa,,, takpe lah nak ye,, ber latih2la puasa sbb nya nnt kamu akan sempat juga berpuasa di bulan ramadhan memandangkan tarikh jangkaan kamu melihat dunia adalah pada 17 ramadhan yang akan datang ni,,, mudah2an,,, 

hari ni sy masak juga utk lunch ye lah sbb nya sy seorg yang puasa,, anak2 n suami sy kena makan kan,,so sy siap sediakan lauk kari ikan merah sama sup sayur campur,, dlm sayur sy ada cendawan, ada sawi, ada broncolli ada juga fish cake sama fish ball,,, sy saja masak dengan membanyakkan kuah nya kerna mengikut pengalaman sy anak2 sy amat menggemari kuah kari,,, so kuah nya cepat lah sangat keringnya,,,

hari jumaat yang lepas,,, sebelum sy btolak ke KKB yakni rumah abang sy,, sy bawa luqman ke klinik sbb dia demam,, sy tak mau melengah2kan ke klinik sbb nya dia penah sampai mengigau2 kerna terlalu panas,,, sy amik kesempatan lah sekali utk scan,,, alang2 kan,,,, makanya.. clinical pnuya menunjukkan sy 22w based on LMP... tapi mengikut scan pulak usia kandungan adalah 20w n EFW nya baru 340g... alahaiii,,,, keciknya kamu.. sama mcm kakak mirah kamu dulu je saiznya,,, ada juga btanya pada kawan2 di Hospital Bersalin (group kat FB) n rata2 anak diorg masa 22w ni ghamai yang 400g ke atas...ala.. lagi pun tu masa scan,, kekadang takleh gak nak dapat tepat kan,,, pastu berat sy dr awal check up kat KK sepanjang nak masuk 6 bulan ni baru naik sebanyak 1.8kg,,,, berat bulan lepas plak menurun,, HB pun sama ,,, turun jugk dr 12.5 kepada 11.6 ..... sy kurang makan?? NO NO NO ... sy ber selera makan,, apabila sy n suami termasuk si abang dia luqman melihat masa scan tu,,agak lega kerna doktor bgtau segalanya OK,,, 


pagi tadi,,, dlm jam 8 pagi,, lebih sket kot sbb kartun postman pats t=dah start sy dengan nada gembira n senang hati berkata pada suami sy,, "siap juga akhirnya".. masa tu sy selesai mengemop lantai,,malam tadi malas nak wat,,, suami sy pun bukak mulut jugak,, " a ah,, pastu mandi balik,, pastu fb,, pastu baca paper,, sume paper tang corok dunia nih dan last sekali tgk cite korea..kan kan???"... hahaha.. sy hanya ketawa,, rasa kelaka lah pulak,,, tp tu lh yg sy buat,, hik hik hik,,,


oklah.. sy nak stop pasalnya tak rasa selesa plak .. payah la nak menaip sbb dulu buleh sambil menyarap je ni dah tak buleh,,, sambil duduk,,lenguh laaaa..
k,, jumpa lagi
wassalam....

Wednesday, April 13, 2011

amak dr gemas... cayalah amak,,, i love u!!

salam,,,
hehehe ,, kan tadi dlm entry sebelum ni sy kata nak bsiap2 nak p tgk dapo, nak p amik anak sekolah,,, tetiba kan selesai je sy mandikan muhd buat kali ke 2... (dia ni suke mandi,,, kok dia rasa dlm pampers dia ada kencing atau yayak,,bising mintak di mandikan),, di antara sbb baju banyak kat ampaian tiap2 hari...
ahha... pastu kan,,, tetiba sy dengar bunyi enjin keta yang slow tapi ber bau kedai,, hhahahaha.. maksudnya keta baru laaa,,, dlm hati sy ni mesti amak n syikin yang datang,, sy tinjau di tingkap bilik sy,, yeahhh kompom diorg yang datng.... eh sebelum tu sy dah janji nak masukkan gamabr keta yang sy basuh td kan??/ haaa,, ni la dia,, apa nak upload2,, kalau dah viva tu ajo lah ghoman eh kan??? hehehehe
wow!!! dlm gambar bkilat nyeeee.... hahaahahahhhahaha....
ok sambung balik,, amak ajak ke pantai putri beli ikan,, anak2 sy amik kat sekolah n terus ke sana,,, si muhd biasa lah kalau sebut p pantai mesti mau bawak bola,,,, sementara menunggu mak memilih2 ikan anak2 sibuk blari2 menendang n mengejar bola,, suasana yang selesa sbb mentari tidak ter lalu kuat, di bawah teduhan rimbunan pokok2... bersih dr kotoran n bersih pandngn dr kapel2 yng selelu duk menenggek kat sini,,, kenudian mak ajak p bli ayam kg la plak,, eh ini sudah bagus,, hek hek hek,, sampai di sana sy terus btanyakan tentang perihal telur itikk adus ter lambat sudah  rupanya,,, dah abis!!! mak beli dua ekor ayam jantan utk di buat rendang,,, n mak belikan sy sepapan telur ayam kg,,, bukan apa sy betul2 jadi pengiring jek,,, so duit tak bawak!!! hahahaha,,,, balik dr kedai menjual ayam terus sy n syikin memasak di dapo,, masak kari ikan jaket,,,, ikan ni sy tak brapa suka tapi sy rasa sikit ,, eh best plak,, betul la kalau ikan baru mmg best,, manis plak rasa nya,, tapi adik sy ni mmg terre masak,, sampai kan suami dia kata masakannya sama dengan ibu nya n dia tak terasa kalau tak pulang ke juasseh sbb di umah masih buleh merasai masakan yang persis masakan ibu nya,,,, terbaik tanpa bantuan dr perasa atau aninomoto.. alahaiayat itu, cemburu nya sayeeeeeeeee..... huhuhu
sebelum balik , mak suh sy amik sikit daging ayam tuh.. wahhh suke nya ter bayang2 esok yang sy tengah memasak sup ayam,, hehehehehe....
k lah,,sekian.... nnt kalau rajin sambung lagi entry yang baru,,,insyAllah..
wassalam

pagi2 dah online????

salam... pepagi dah online?? apa makna eh tu?? haaa jap lagi sy kupas tajuk ni ye,, sat lagi,, kasi ilang peluh dulu,,, amat kepenatan rasa nya nih,,,,, br selesai memandi kan kereta,,, sepatutnya ni tugas suami ni tapi dah tak ter tahan mata ni memandang kekotoran yang ada pada badan nya,,,, mgu ni nak balik selayang jadi kasi cuci sket la,, livina duk umah dendiam sbb belum servis,, dah kena major servis,, maun2 dlm rm1k++... so sila sabar dulu ye,,, ni la wajah setelah di cuci,, rasa kelaka pun ada,,tiap kali basuh keta mesti makcik yang sama duk tegur sy,,, makcik ni meluahkan rasa penatnya ,, mengensot kata nya ke kedai bawah nun sbb makcik jual ikan takde hari ni,, bukan takde jual makcik tapi semalam punya abis langsung sbb bila jualannya tinggal sikit makcik ikan ni akan buat lelong,, mcm mana pun mesti kasi abis hari semalam jugak ,, pasal makcik mesti tau kan yang org dok kompeln yang lori ikan makcik tu dah mengundang bau yang kurang enak,,,, sib baik umah sy jauh tang umah makcik ikan ni,,,sy jalan 14 n makcik ikan ni jalan 11... selamat kot tak kalau bukak je pintu,, amik kau bau ikan semerbak dr laut,,, rasa duk di pkampungan nelayan yang aman,, sy biasa je sbb bau2 ikan ni dah biasa dah sbb sy mai dr kg tapi org2 kat sini entah le,,, hishhhhh,, dr tadi bbunyi je alert email kat hp... bila mana sy ON wireless di hp kemain banyak la notes mail suami sy masuk,,, dapat sy bayangkan betapa banyaknya keje dia,,, tapi bagus kan sekurang2nya email dia semua sy buleh tgk,, ahhai... no la darling, i percayakan u,,, hek hek hek
ni la ghupe keta yang dah mandi tuh,,,eh tapi xleh lak nak masukkan gambar ha kat laptop gemuk ni,, kena p masukkan karang,, jap lagi kang sy tukar laptop sy masukkan gamba ye,,, 
ha masuk kepada pagi2 dah online.... seorg kawan yang selalu sgt memberi ayat ni pada sy menegur sy di ruangan fb chat yang sy ni pagi2 lagi dah online,, walla la hai makcik,,, kau ke yang bayar intenet den??? kau ke yang wat keje kat umah ni?? hahaha,,, yang pasti nya awak tu menyedut duit opis n menggunakan waktu keje nak main fb,,, lagi tak senereh tauuu.... sekurang2nya sy buat keje sy malam, sy mengalami kelenguhan kaki melampau sbb dek kurang pengambilan kalsium semasa mengandung ni haaaaa,,, tapi sy gagahkan jugak malam2 sy menyapu, mengemop ..... so siang hari sy buleh berehat,,, sukati la nak online,, hahaha,, sibuk je,,, lagi satu sepanjang sidang rakyat blangsung ni sy akan ON laptop sy sepanjang hari n di mana sy berada sy akan bawa laptop sy,,, sy suke mengikuti sidang rakyat n tq kepada tvselangor yang buat streaming LIVE ke  parlimen...  so bmakna fb sy akan on sepanjang hari,,, tapi kojo den beres tau!!
oklah,, dah time p bsiap2 nak tgk apo yang ado kek dapo haaa,, nak masak ,, nak siap2 amik anak kek skolah,,,
kang balik tang kodai kang la atau bilo2 la upload gamab tu,,bukan apo pun ,, gambar keto kocik tu yo,, heheheh
k, wassalam

Tuesday, April 5, 2011

drama pendekar

salam... haha
suka2 je sy taruk tajuk tu sbb eh tengah pikir2 apa title nak lotak yang ni plak ter lintas di pikiran,,,
hari ni dengan rasa yang macam2 sy rasa nak melepaskan geram di sini
alkisah dlm ruangn chat d FB seseorg yang dah lama add tapi tak penah nak borak pasal tak berapa rapat
tapi kali ni dia menegur,, kita ni layan2 aje le,, masuk la bab keje,,,
dengan selamber nya dia kata apsal tak keje,, ada degree, blaja susah2,, dengan ptptn tak bbayar lagi,,, mak ayah tanggung tak tringin ke nak balas jasa mak ayah???? 
wahhhhhhhhh ter bakar eh hati den
maka dengan hati yang ber debar2 bukan sbb dek gemuruh tapui dah tlampau raa nak naik hantu,, bukan bdebar2 tapi jantung ni mcm laju je rasa nya,,, kok ada darah tinggi uii bahaya nih,,, jawapan sy pun,,, haaa nanti kan jawapan sy kejap lagi,,sy taip ye....
smpi skg ni dia tak penah nak cuit sy di fb lagi dah,,
eh rumah sy ni sunyi sepi,,, suami di KL, anak2 plak lolap,,, tu yang mcm best je duk menaip,, hik hik hik,, kot tak sy ter paksa buka game Happy aquarium kek fb ni,, bagi muhd main, bg makan, suh bersihkan.... eh pandai ke budak bukan depan nak masuk 2 tahun main menda2 nih???? cik kak semua ayahnya keje IT,,, jadi nya anak2 ni laptop mouse ni mcm buat main je dah, kemain terre tapi tetap btapis,,,, tak mau sy menanggung risiko di kemudian hari,,, huhuhu
ok bbalik pada jawapan sy kan,,,,
sy bgtau dia
1. tangan pemegang degree ni le yang suap anak2nya makan
2. yang ada degree tapi tak keje ni la yang dapat serve kan lunch n dinner buat suami dia,,, tak ter lupa sarapan pagi
3. yang ni jugak la yang tido kan, mandikan, bak kata semua org degree ni yang buat
yang kau tu anta anak ke taska tu, ke pengasuh tu,,,, pengasuh kau tu ada degree ke?? sekkolah tahap mana dia
pastu yang suami kau makan tengahri tu sapa yang masak??? mamak???????? acik kantin mana???? 
kau pun,,,, manjang memekak je kat wall anak kau suka tgk katun sampai malam pun tido lambat, bila kejut nak anta rumah pengasuh melalak2 sbb tak cukup tido???? sbb kau takdem asa nka tapis apa yang anak kau buat, anak kau duk nga pengasuh, pengasuh bg tgk tibi,,, sampai la kau amik dia balik,,,, 
ni lagi satu,, kau main2 fb time keje ni aphal??????? 
eiiiii jawapan ni mmg menyakitkan buat sesapa yang mengantar anak ke pengasuh,, tapi seriously sy paham kenapa ibu2 bekerja sekalian menghantar anak ke taska , mengapa bkerja,,,,, tapi sy tujukan jawapan ni utk dia jek,, hati sy terasa di sakiti,,,,
ada reasonnya kenapa sy tidak bkerja,,,, suami sy lebih senang sy menguruskan anak2 walaupun sy mcm singa, dia mahu makan minum anak2 sy yang uruskan,,, dia mahu ada pengisian utk anak2 selepas pulang dr sekolah,,,  perihal tak bantu mak ayah???? suami sy sentiasa ringan tangan urk membantu ibu bapa sy,,, setakat ini tiap kali kami pulang ke gemas selalunya suami sy aan memberi mak sy sesuatu,,, sbb suami sy tau sy ni suka amik sesuatu,, bukan satu tapi banyak tiap kali sy balik umah mak sy,,,, ayam, baju2, pisang, eii macam2 lagi,, kekadang abah sy yang baik ati tu bg sy duit (banyak tapi amount di rahsiakan) katanya isik minyak keta, balik sini lagi n bagi cucu2 abah,, hek hek hek,,,,
oklah,,, puas ati rasa nya dapat membebel kek sini sensorang,, yang pasi nya orangtu dah dapat dulu menda ni,,,, padan muka kau,, buat lagi ayat jahat mcm tuh,,,, hihihiihihii
erm nak p buat aiskrim vico laaaaa,, nnt  esok waktu masak2 leh makan eskem,,, 
la la la la la la....
wassalam

Monday, April 4, 2011

dalam hati ada cinta,,,

salam,,, tajuk ni sempena i tinggal bdua je yang masih menyala mata,, yang lain2 dah ter lelap.. ayah diorg masih di pejabat,,, luqman dan sy tengah makan butterscotch,,, huahuahahua,,, tetiba luqman kata,,,"bu, dalam hati ada cinta",, hahaha,, mana plak dia dapat,, katanya dia dengar dr dalam radio masa g kedai tadik,,, hiushhh betul la kata org,, budak2 ni perakam yang terbaik,,
hari ni,,,, dah 20w 6d tapi since 4 bulan dulu dah terasa2 ada sesuatu yang keep moving dlm perut tapi tak berapa ketara,, now amatlah ketara n tiap kali gerakan tu buat sy rasa amat terujaaa,,,,
jap2 notifikasi FB manjang masuk jek,,, ohho kawan sy dah bsalin hr ni dah pun membalas komen di profile nya,, apa2 pun amat bergembira dengan kelahiran baby girl sulung mereka,,, sy amatlah mendambakan seorang anak perempuan seorg lagi kerna sy udah punya 2 lelaki n seorg perempuan,, tapi andai kata yang lahir ini lelaki jua sy tetap bersyukur ,,,, kerna itu adalah peraturan n Anugerah yang telah Allah amanahkan pd sy n suami,,,,
hari ni patutnya sy puasa tapi kerenah luqman hari ni buat sy benar2 mendidih, pening kepala n tak jadi puasa, uiiii rasa macam nak naik hantu,,,, dia enggan mandi, enggan pergi sekolah,, pelbagai pujukan tapi tetap enggan,,, ini adalah kali ke dua dia buat mcm ni ,, kali pertama dahulu setelah dalam jam 9 pg baru dia membuka mulut,,, dia tanakke skolah kerna atuknya ada di rumah,, dengan jawapan ber bentuk alasan,,,"abng nak duduk ngan atuk kat umah" ... utk yang kali ini rupa2nya dia sakit perut,,, kembung rupanya,,,,,, tapi masalah si luqman dia tak mau nak bgtauuuu,,,, tu yang tak tau apa punca nya,,, n luqman seorg yang amat berpegang pada prinsip n jawapan nya yang ptama,, buat lah apa pun pendiriannya tetap sama,,,atau nama lain nya,,,, EGO!!! hahaha,,,ikut sapa??? rasanya sy n suami dua2 xde sifat ni,,,,, 
ehh tetib amata sy mengantuk,, oh ya!!! sy rasa agak meluat dengan anak jiran sy,,, sebenarnya sy penah menegur dia gara2 dia memanjat pagar rumah utk mengambil barang nya yang di katakan ter jatuh di dalam rumah sy atau satu alasan utk mengambil mainan anak sy yang ada di dalam kawasan rumah,,, tetapi sy menegur nya dengan blapik lah jugak,,, sy kata jangan panjat pagar tu kerana andai kata dia ter sangkut atau ter kena duri di pagar akan meng akibatkan dia cedera,, sebenarnya sy marahkan perbuatannya yang agak menceroboh dlm kawasan sy,,, hahahaha
semalam, bola sepak anak sy yang ada di tepi pagar rumah dah hilang n suami sy kata dia br nampak yang budak tu main n bawak masuk bola tu dlm keretanya n entah kemana ntah mak bapak dia bawak,,,,xcelli di samping suka amik brang ni dia suke gak cmpk2 barang,,,, kotak fair n lovely mak dia, smph mknan minuman,,,, plastik gula2,,, hangin den ajo la,,, pg td tgk ada kulit kacang plk,,,, tgu laaaa,, klu ter serempk skali lg kompom la di seranah itu budak,,,
k lah,,, wassalam....

Thursday, March 31, 2011

kehilangan....

hari ni sy puasa,,, ada 9 hari nak d ganti,, padan muka sy sbb melengah2kan ganti ,, tapi sy buat jugakkan???? mesti,,, wajib ganti,,,
nanti ramadhan akan datang ni kena ganti juga tapi tak tau lah berapa hari sbb kalau ikut due saya akan bsalin pada 17 ogos@17 ramadhan ,,, kalau ikut tarikh n tepat2 kelahirannya akan kompom lah ada 13 hr akan di ganti,,, 
skg ni sy tengah menunggu suami sy pulang ,,sy ada mengirim daging dan buah2an ,, teringin sesangat nak makan daging masak kicap ngan halia. di atas meja dah siap sayur kangkung pedas, nasik pun dah di tanak,, air saya plan nak buat air limau kasturi, tengah bpikir2 nak letak sekali sirap ke tidak,,, ais batu sy bikin sendiri aje kerna lebih hygene n selamat,,, kalau xde daging sy dah ready ikan utk di goreng tapi esok mmg sy akan meng drive ke masjid tanah,,saya nak p pasar besar masjid tanah n beli daging!! mestiiii!!!!
kalau tgk pada tajuk kan,,, sy sebenarnya telah kehilangan sesuatu yang sy 'collect' dr tahun 2005 sampai la skg ni n akan menambah koleksi pada ogos 2011 ni dengan izin Allah SWT.. tali pusat anak2 sy yang telah ter tanggal n tag2 nama mereka n sy semasa di hospital, yang sy ikatkan bsama telah lesap...  cerita nya mcm ni... hari jumaat yang lepas masa nak balik ke selayang b4 ke kl ikut suami sy g training sy telah membuka bekas yag mengndungi ikatan ni n jarum peniti,,, sy nak amik sepasang jarum utk tudung sy n oleh kerana ter gesa2 sy tak menutup nya ketat cuma letakkan tutupnya di atas bekas ter sebut,,,
sy pulang pada hari rabu jam 8 pagi setelah btolak selepas solat subuh,,,, jam 4 petang sy tengah masak utk dinner n muhd kelihatannya tengah mengira2 jarum2 peniti sy sbb sy ter dengar dia " atu, uwe, ige, apan, anam"... kira2 yang tonggang tebalik n pelat,,,,, bila sy tgk bekas tu ,,, ikatan collection sy dah xde,,,, jam2 tu juga sy tinggalkan kuali, sy carik segenap ruang rumah, buat siasatan ngan anak2 tapi malangnya hasilnya -ve,,,, saya pun buat andaian di bawak lari dek cicak, di bawak dek semut atau lipas tapi bukan CIK T,,, sbb umah sy xde CIK T... suami sy pulak,,, antu amik kata nya,,,, huh!!! xmau pecaya ,,, 
takpe lah,, biarlah tu hilang aii pasrah dah rasa nya,,, anak2 sy ada ni ha, sehat wal afiat,, apa plak sy nak ribut2 gara2 menda tu hilang,,, nak wat camana,,, atau mungkin sy dah simpan di tempat lain , sy yang tak ingat,,, kok ada rezeki sy jumpa balik menda2 tuh
k lah sy nak blog walking,,, ada banyak isu2 menarik sejak akhir2 nih,,,
sekian...